• 15 JUL 20
  • 0
  Blog Harry Wijnhoven; viscerale therapie

  Blog Harry Wijnhoven; viscerale therapie

  Heeft u al eens van viscerale therapie gehoord? Viscerale therapie is het behandelen van organen ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de wervelkolom en de ribbenkast (het harde frame).

  Organen in verbinding met elkaar

  Alle organen zijn door middel van bindweefsellagen (fascies) met elkaar verbonden en met het harde frame. Bij bewegingen van het lichaam verschuiven ze een beetje mee, maar blijven t.o.v. elkaar mooi op de plaats. De beweging t.o.v. de omgeving is nodig om soepel te kunnen draaien, buigen, strekken en de bewegingen van de maag, darmen, hart en ademhaling te kunnen opvangen.

  Domino-effect als organen niet goed bewegen

  Wanneer een orgaan niet meer goed beweegt t.o.v. zijn omgeving gaat er op den duur iets wringen: de doorbloeding wordt minder, sommige gedeeltes zullen meer rek te verduren krijgen en dit vertaalt zich naar een minder goed functioneren van het orgaan. Omdat organen in ketens met elkaar verbonden zijn, kan het ene orgaan een domino-effect hebben op een ander orgaan of op het bot- en spierstelsel.

  Klachten doordat organen niet goed bewegen

  Zo kunnen hartproblemen in de nek en de linkerarm gevoeld worden. Tussen de schouderbladen geven nierklachten vaak rugpijn. Ook is een beperking van de lever soms de oorzaak van een klacht aan de rechterschouder. Bovendien zijn in de embryonale ontwikkeling bepaalde organen en spieren uit een en hetzelfde niveau met elkaar verbonden door een ruggenmergzenuw. Dit wil zeggen dat er vanuit één ruggenmergniveau via de zenuw een stuk spier, huid, bloedvat, bot en orgaan geïnnerveerd wordt. Hierdoor kan een schade prikkel uit bijv. het hart in het ruggenmerg doorgeseind worden naar de nek of de arm: de referred pain. Dit alles betekent dat bij viscerale technieken bijna nooit gewerkt wordt op de plaats waar de pijn wordt aangegeven, maar juist op plaatsen waar bij onderzoek gevoeld wordt dat de organen minder goed bewegen.

  Laat een reactie achter →

Laat een reactie achter

Cancel reply