Psychosomatiek beschrijft  het verband / de samenwerking van de psyche(de geest) en het lichaam. De psyche beïnvloedt het lichaam en andersom. Door het lichaam te ontspannen, kun je ook geestelijk beter ontspannen. Elk mens kent spanning en ontspanning en dat hoort bij het leven. Het is de kunst om tussen deze twee een balans te vinden en te behouden zodat we gezond en goed kunnen blijven functioneren.

In deze drukke tijd met vaak veel afspraken en verplichtingen is het moeilijk deze balans te behouden. Als de balans te lang verstoord blijft, kunnen er allerlei klachten ontstaan.

Deze klachten kunnen variëren van een slecht herstel van blessures of andere lichamelijke klachten als schouder -, nek – en rugklachten tot meer algemene klachten als hoofdpijn, hyperventilatie, maagklachten, hartklachten, slecht slapen, vermoeidheid en burn-out.

Therapie bestaat uit uitleg en inzicht geven in het menselijk functioneren en wat er (gedeeltelijk) is misgegaan en ontspanningsoefeningen.
Ontspanningsoefeningen worden afgestemd op wat bij iemand past en waar hij/zij behoefte aan heeft. Je kunt voldoende hebben aan oppervlakkige ontspanning of je hebt juist een diepere vorm van ontspanning nodig. Wat meer rust in je brein en in je lichaam kunnen ervoor zorgen dat je weer goed kunt functioneren. Hier wordt ruim aandacht aan gegeven.

Er zijn veel verschillende technieken om te ontspannen. Het is prettig om een techniek te beheersen zodat je deze toe kunt passen op elk moment dat het nodig is. Als je eenmaal ontspanningstechnieken beheerst, zal je ze niet snel meer vergeten en heb je er het hele leven iets aan.

De volgende collega kan u hierbij helpen:
– Mieneke Spijkerman

Fysiotherapie check

Maak een afspraak.

Binnen 48 uur een afspraak maken bij Fysiotherapie Wijnhoven Gierman.