Oncologie fysiotherapie is een specialisatie binnen de reguliere fysiotherapie. Een oncologie fysiotherapeut heeft kennis en inzicht in de problemen die te maken hebben de oncologische aandoening. Het hebben van kanker heeft enorme impact op iemands leven niet alleen psychisch maar zeker ook lichamelijk. U kan hierbij denken aan verlies van mobiliteit van een gewricht maar ook beschadiging van het lymfestelsel, verminderde spierkracht, vermoeidheid, pijn en conditieverlies als gevolg van een oncologische aandoening of de behandeling hiervoor. Kwaliteit van leven kan hierdoor behoorlijk afnemen.

De oncologie fysiotherapeut maakt samen met u een plan waarin uw doelen en de dingen die u belangrijk vindt worden opgenomen. Indien u zorg op een ander vlak nodig heeft zal dit in kaart worden gebracht. De zorg voor oncologie patiënten en survivors is dan ook op maat en multidisciplinair. Ieder stadium (behandelfase, herstelfase, palliatieve en terminale) van de ziekte zal andere doelen met zich mee brengen.

In de behandelfase kan een oncologie fysiotherapeut helpen bij het beperken en bestrijden van conditie- en krachtsverlies door het middel van fysieke training.
In de herstelfase kan een oncologie fysiotherapeut helpen om conditie en kracht te verbeteren. Ook adviseren bij het hervatten van werk en sport. Fysieke training kan helpen om veel voorkomende klachten zoals krachtsverlies en conditie verlies weer geleidelijk op te bouwen en vermoeidheid te verminderen. Begeleiding in het vinden van de balans tussen activiteit en rust kan ook helpen om klachten te verminderen.
In de palliatieve fase waarin duidelijk is dat genezing niet meer mogelijk is staat kwaliteit van leven op de voorgrond. De oncologie fysiotherapeut kan helpen om zo lang mogelijk actief te blijven.

In de terminale fase, waarin het einde van het leven nadert staat het comfort van de patiënt centraal. Er valt hier te denken aan het zoeken van de meest comfortabele houding voor de patiënt maar ook ademhalingsoefeningen bij benauwdheid en ontspanningsoefeningen bij angst en pijn. Ook het begeleiden van mantelzorgers in transfers kan deel uit maken van de behandeling.

De volgende collega kan u hierbij helpen:
– Nienke van den Berg

Fysiotherapie check

Maak een afspraak.

Binnen 48 uur een afspraak maken bij Fysiotherapie Wijnhoven Gierman.