Wat is geriatrie fysiotherapie?
Een geriatrie fysiotherapeut is gespecialiseerd in het werken met kwetsbare ouderen. Kwetsbare ouderen is een heel breed begrip. Wanneer is iemand kwetsbaar? Kwetsbaarheid is niet altijd direct zichtbaar. Vaak kan iemand door een (kleine) verandering zowel fysiek, psychisch als in de omgeving niet meer zelfstandig functioneren. Een geriatrie fysiotherapeut behandelt zowel direct de mensen die in een kwetsbare situatie zitten als mensen die een vergrote kans hebben om in een soortgelijke situatie te komen. Dan kunt u vooral denken aan mensen met een vergroot valrisico waardoor ze mogelijk een breuk riskeren.

Wat doet een geriatrie fysiotherapeut in een eerstelijns praktijk?
Het is geen nieuws meer dat steeds meer mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Dit betekent niet dat de ouderen die thuis wonen gezonder zijn. In de praktijk zijn dat de mensen die een geriatrie fysiotherapeut vaak ziet. Bijvoorbeeld de ouderen die door een tegenslag niet goed meer uit de voeten kunnen. Of de ouderen die met wat extra hulp van therapie beter verzorgd kunnen worden en zo langer thuis kunnen wonen. Om deze mensen adequaat te kunnen helpen is het belangrijk om een geriatrie fysiotherapeut in de wijk te hebben. Door de complexiteit van de ziektebeelden en het feit dat ouderen vaak meerdere aandoeningen hebben maakt het een een uitdagende en specialistisch zorggebied. Daarbij is een samenwerking met andere professionals rondom de patiënt van groot belang. Gezamenlijk problemen aanpakken is vaak een groot goed.

Hoe gaat een geriatrie fysiotherapeut te werk?
Om te beginnen is een intake van groot belang. Hierin wordt de hulpvraag van de patiënt duidelijk en komen er factoren boven tafel waarvoor een mogelijke behandeling gegeven kan worden. Vaak is het wenselijk een intake te doen met de patiënt en een eventuele partner of mantelzorger. Twee mensen weten immers altijd meer dan één. U kunt bij ons terecht zonder verwijzing van de huisarts, echter is het in veel geriatrie gevallen vaak voorkomend dat de therapeut contact legt met de huisarts. Dit omdat er veel complexiteit is en alle factoren helder moeten zijn om iemand adequaat te kunnen helpen. Het is mogelijk om zowel aan huis als in de praktijk te behandelen. Deze keuze wordt vaak in overleg gemaakt, gezien het heel praktisch kan zijn om thuis te oefenen. Zo kunnen handelingen direct in de dagelijkse praktijk geoefend worden.

Welke problematieken kunt u aan denken?

 • Dementie
 • Neurologische problemen
 • COPD
 • Diabetes
 • Artrose
 • Claudicatio (etalagebenen)
 • Loopproblemen/ onzekerheid
 • Vaak vallen/ angst om te vallen
 • Moeilijkheden bij zelfstandig thuis wonen
 • Ziekte van Parkinson
 • Osteoporose (botontkalking)
 • Oncologie
 • Revalidatie na ziekenhuisopname (bijvoorbeeld bij breuken)
 • En een combinatie van deze problematieken

Voorbeelden
Meneer (88 jaar) is erg verzwakt de laatste maanden. Heeft geen duidelijke oorzaak hiervoor. Hij kan moeilijk uit de stoel komen en heeft moeite om zelf nog de krant te halen buiten. In het verleden heeft meneer een beroerte gehad, waardoor hij al moeilijk liep. Daarbij heeft hij problemen met zijn ogen en osteoporose (botontkalking). Meneer loopt met een rollator, toch valt hij af en toe uit het niets. De vraag is: Hoe kan ik beter gaan lopen zodat ik thuis kan blijven wonen?

Zoals u ziet is niet alleen het zwakker worden in de benen een probleem.. Meneer ziet het allemaal niet meer goed waardoor hij ook sneller kans heeft om te struikelen.

Een geriatrie fysiotherapeut gaat nu kijken waar is het probleem begonnen en hoe kunnen we dit aanpakken. Vragen die dan van belang zijn:
Is er al hulp/ mantelzorger?
Wie zijn er meer betrokken?
Invloed medicatiegebruik?
Ervaring van meneer in de situatie?
Mogelijkheden en belemmeringen voor de therapie?

Voorbeelden van therapie kunnen zijn:
Looptraining: dus kan er wat verbeterd worden aan het looppatroon van meneer?
Krachttraining: zelfs krachttraining op hoge leeftijd is zinvol!
Aanpassingen in het handelen: misschien handelt meneer wel heel snel, hoe kunnen we zorgen dat hij dan een beter inzicht heeft hoe hij het beste kan handelen..


Mevrouw met dementie (75 jaar), woont nog thuis met d’r partner. Mevrouw komt de laatste tijd nog moeizaam uit de stoel en als ze gaat lopen vergeet ze haar rollator waardoor ze sneller valt. De vraag van de huisarts en de mantelzorger is: hoe zorgen we ervoor dat mevrouw meer gaat bewegen en haar rollator gebruikt.

Wat maakt een geriatrie fysiotherapeut nu relevant in deze situatie?
Binnen de opleiding worden er meerdere technieken aangeleerd om iemand met dementie te begeleiden en handelingen aan te leren. Het is namelijk nog steeds mogelijk om handelingen aan te leren, ook al heeft iemand dementie. Inzicht in de ziekte en de mogelijke behandelvormen maakt een geriatrie fysiotherapeut van groot belang in soortgelijke situaties. Vaak worden soortgelijke problematieken multidisciplinair aangepakt, denk hierbij aan een samenwerking met een ergotherapeut/ diëtiste/ dementie coach etc.

De volgende collega kan u hierbij helpen:
– Amelia Klein Gunnewiek

Fysiotherapie check

Maak een afspraak.

Binnen 48 uur een afspraak maken bij Fysiotherapie Wijnhoven Gierman.