Etalagebenen in basisverzekering
Sinds 1 januari 2017 wordt de Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut, de (tot nu toe bewezen) beste zorg voor deze patiëntengroep, vergoed uit de basisverzekering. Uit recente wetenschappelijke studies blijkt dat mensen met etalagebenen nog altijd te snel worden gedotterd of een bypass operatie ondergaan. Jaarlijks verwijden vaatchirurgen en radiologen de bloedvaten met een dotterbehandeling bij zo’n zesduizend patiënten. Daarom krijgen mensen met dichtgeslibde aderen, de “etalagebenen”, tegenwoordig eerst 37 behandelingen bij een gespecialiseerde ClaudicatioNet fysiotherapeut vergoed vanuit de basisverzekering om zo’n operatie te vermijden. Geeft dit niet het gewenste effect dan kan altijd nog ingegrepen worden.

Fysiotherapeut Harry Wijnhoven uit Valburg/ Herveld heeft in 2017-2018 al zo’n 15 mensen begeleid met deze klachten en bij zeker 50 % is de klacht zonder operatie sterk verbeterd en is het vooraf gestelde behandeldoel gehaald.
Bij de andere 50% is de loopafstand verbeterd, maar bleken de vaten dermate slecht dat er toch ingegrepen moest worden. Is daarmee die looptraining bij deze 50 % mislukt? Nee, zeker niet, want de deelnemers hebben geleerd dat ze én door de pijn heen mogen lopen, én ze zijn er van doordrongen geraakt dat ze actief moeten blijven, niet alleen met lopen, maar ook met fietsen, traplopen, krachtoefeningen voor de benen, romp en armen en evenwichtsoefeningen.

Een paar wetenswaardigheden:
*recent onderzoek van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven: “De acute pijn, veroorzaakt door slagaderverkalking in de benen, kan veiliger en net zo goed worden verholpen door intensieve looptherapie onder begeleiding van een gespecialiseerde ClaudicatioNet- fysiotherapeut. Die aanpak scheelt de patiënt een operatie met risico’s en wordt vanaf 1 januari 2017ook vergoed uit de basisverzekering.”

*Ruim 25.000 mensen in Nederland krijgen jaarlijks de diagnose claudicatio intermittens, in de volksmond ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Etalagebenen worden veroorzaakt door een vernauwing van de slagaders, waardoor er te weinig zuurstof beschikbaar is voor de beenspieren. Dit geeft tijdens het lopen pijnklachten in één of beide benen. Die pijn is zo hevig dat mensen moeten stoppen met lopen. In rust neemt de zuurstofvoorziening weer toe en neemt de pijn af. Patiënten met etalagebenen moeten dus noodgedwongen pauzeren vanwege deze pijnklachten. Ze proberen dit vaak te verbergen door net te doen alsof ze een etalage bekijken; vandaar de naam etalagebenen.

*Bij looptherapie wordt niet alleen het pijnlijke been behandeld, maar deze behandeling heeft ook een positief effect op het andere been en de algehele conditie. Mensen met etalagebenen moeten leren om ‘door de pijn heen te lopen’. Dat is een hele stap, maar met de juiste begeleiding goed te doen.
Niet alleen de fysieke inspanning komt aan bod; ook de noodzakelijke leefstijlverandering vraagt de nodige aandacht. Stoppen met roken, een actieve leefstijl, gezonder eten en trouw medicatie innemen zijn vaste aspecten die ter sprake komen tijdens het behandeltraject.”

ClaudicatioNet heeft de laatste jaren gebouwd aan een landelijk netwerk van 1800 fysiotherapeuten die getraind zijn in het begeleiden van mensen met etalagebenen. De dichtstbijzijnde therapeut bij u in de regio vindt u op de digitale Zorgzoeker van ClaudicatioNet: www.etalagebenen.nl/zorgzoeker.

De volgende collega’s kunnen u hierbij helpen:
– Amelia Klein Gunnewiek
– Marten Lammers

Fysiotherapie check

Maak een afspraak.

Binnen 48 uur een afspraak maken bij Fysiotherapie Wijnhoven Gierman.