Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Een bekkenfysiotherapeut richt zich op het behandelen en/of voorkomen van klachten in het bekkengebied in combinatie met de lage rug.

In het bekken liggen een aantal organen als de blaas, de baarmoeder en de darmen bij de vrouw en bij de man de blaas, de prostaat en de darmen. Verder vormt het een complex geheel met bloedvaten, lymfevaten, spieren, banden etc.

Problemen in en rondom het bekken komen veelvuldig voor en zijn zeer verschillend van aard. De klachten komen zowel bij vrouwen als ook bij mannen en kinderen voor. Problemen ontstaan vaak door onwetendheid, door een verkeerde manier van plassen of ontlasten, na blaasontstekingen, na buik-of prostaatoperaties, bestraling, menopauze of slecht/onvoldoende functioneren van de bekkenbodem (spierzwakte of teveel spanning of een slechte coördinatie ).

Klachten die zich vaak voordoen en die goed behandeld kunnen worden door een bekkenfysiotherapeut zijn:

• ongewild verlies van urine en/of ontlasting ;
• moeizaam kunnen plassen of de ontlasting moeizaam kwijt kunnen;
• hevige niet te onderdrukken aandrang om te plassen of te ontlasten;
• pijnklachten in de onderbuik en rond de anus of de geslachtsdelen;
• bekkenpijn en lage  rugklachten  tijdens en na de zwangerschap;
• bekkenpijn en lage rugklachten door andere oorzaken dan zwangerschap;
• een zwaar gevoel in de onderbuik/bekkenbodem door verzakking van blaas baarmoeder of darmen;
• seksualiteitsproblemen die te maken hebben met de bekkenbodem
• erectiestoornissen die te maken hebben met functiestoornissen van de bekkenbodem
• voor en na operaties in de onderbuik( urologisch, gynaecologisch en darmoperatie) Veel  voorkomend zijn verzakkingen, baarmoederverwijdering en prostaatoperaties

De behandeling
Voordat overgegaan wordt op behandeling zal de bekkenfysiotherapeut aan de hand van een uitgebreide vragenlijst uw klachten nauwkeurig in kaart brengen. Daarna zal er een onderzoek plaatsvinden van de lage rug, het bekken en het buikgebied. Tevens kan er een inwendig onderzoek gedaan worden om de spierkracht van de bekkenbodem goed te kunnen beoordelen en eventuele verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen te kunnen vaststellen. Een inwendig onderzoek wordt altijd in overleg met de patiënt wel of niet uitgevoerd. Het kan op bepaalde momenten of in bepaalde situaties te belastend zijn.

De volgende collega’s kunnen u hierbij helpen:
– Mieneke Spijkerman
– Rachel van Dieden

Fysiotherapie check

Maak een afspraak.

Binnen 48 uur een afspraak maken bij Fysiotherapie Wijnhoven Gierman.