• 28 JUL 20
  • 0
  Blog Joost; Dry Needling

  Blog Joost; Dry Needling

  Hallo! Mijn naam is Joost Coopmann en ik ben in 1998 afgestudeerd als fysiotherapeut aan de HAN in Nijmegen en na een paar omzwervingen (Duitsland en Venlo) sinds 2007 werkzaam in de praktijk. Ik werk voornamelijk op onze mooie locatie in Herveld en de woensdagochtend in Dodewaard. In de praktijk richt in me vooral op (sport) fysiotherapie, Mckenzie therapie, medical taping, Dry Needling en CVRM (cardio vasculaire risico management).  Wanneer ik niet met het vak bezig ben, dan breng ik graag tijd door met mijn gezin. Ik ben getrouwd en ik heb de 3 leukste kinderen (2 zoons en 1 dochter). Mijn overige vrije tijd probeer ik te vullen met voetbal, fietsen en stoeien met de kids.

  Specialisatie Dry Needling

  Sinds 2 jaar houd ik mij regelmatig bezig met Dry Needling. Als fysiotherapeut is ontwikkeling belangrijk en Dry Needling leek mij leuk en past goed bij mijn patiëntenpopulatie. Voor mij is Dry needling een behandelmethode waarbij ik door middel van naaldjes in de spieren prik, zodat deze snel en langdurig ontspannen raken. Ik gebruik een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

  Doel van Dry Needling

  Dry Needling is bedoeld voor mensen met triggerpoints. Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken, waaronder stress, overbelasting, verwondingen, alcohol of gebruik van chemische stoffen. Het menselijke lichaam bouwt de triggerpoints dus willekeurig en onwillekeurig op. Dat wil zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar dat u daar niet altijd last van hoeft te hebben.

  Ik ga op zoek naar deze plaatsen, omdat ze vaak de oorzaak kunnen zijn van uw klachten.

  Triggerpoints kunnen zich uiten in:

  • Pijn/stijfheid in een spier; pijn op ‘afstand’
  • Bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
  • Verminderde kracht in de betrokken spier(en)
  • Pijnontwijkend gedrag: u gaat ‘anders’ bewegen
  • Tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid

  Ontstaan van triggerpoints

  • Acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of ongeluk
  • Chronisch: door een langdurig verkeerde houding
  • Langdurige overbelasting van bijvoorbeeld arm, schouder en/of nek bij computergebruik (RSI, CANS)
  • Overbelasting /blessures bij sporters
  • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscus-letsel of een hernia
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips
  • Psychologische factoren zoals stress en depressie
  • Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte, bijvoorbeeld ontstaan na een botbreuk of operatie
  • Slaaptekort
  • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak

  Hoe ziet een behandeling van Dry Needling eruit?

  Ik analyseer eerst uw klachten door een gesprek en gericht onderzoek. Daarna onderzoek ik de spieren die mogelijk de pijn veroorzaken. In deze spieren zitten waarschijnlijk triggerpoints  De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje raken de spieren ontspannen. Meestal voelt u het inbrengen van het naaldje bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan. Dat geeft een soort krampgevoel (twitch). Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u makkelijk bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid of stijf aan, maar dat is meestal van korte duur. Na de behandeling krijgt u oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

  Dry Needling bij Fysiotherapie Wijnhoven-Gierman

  In onze praktijk zijn 4 therapeuten die Dry Needling toepassen: Joost, Sven, Edwin en Harry. Vaak oefenen we op elkaar om onze techniek te verbeteren en ervaringen te delen. Vanuit Dry Needling nederland worden vaak herhaling avonden gevolgd en na 3 jaar moet elke therapeut op herhalingscursus om up-to-date te blijven en de skills te verbeteren. Door ons contact met de huisartsen in de omgeving wordt nu vaak specifiek verwezen voor Dry Needling, omdat zij ook merken dat dit een effectieve manier is van spieren behandelen.

  Voorbeeld van een indicatie voor Dry needling

  Voorbeeld van een indicatie voor Dry Needling is: vage bil/rugpijn met soms uitstraling in het been. De pijn is moeilijk te plaatsen en is niet scherp van aard , maar wel irritant aanwezig. Heel vaak zitten er forse triggerpoints in de bilmusculatuur en de diepste bilspier zit soms wel 8 cm verderop. U kunt zich dan voorstellen dat dit veel makkelijker is te behandelen met de naald, dan met onze handen forse druk uit te oefenen 8 cm verderop

  Een ander voorbeeld van een indicatie kan zijn: vage hoofdpijnklachten, met uitstraling soms naar het aangezicht en/of schouder. De triggerpoints zitten dan meestal in de bovenste schouderspieren en de spier op het schouderblad. Deze punten zijn snel te behandelen met Dry Needling, waardoor er meer tijd over is voor oefeningen.

  Spiergerelateerde klacht? Maak een afspraak!

  Mijn meeste voldoening uit een Dry Needling behandeling is dat mensen vaak met een wat sceptische mening en soms wat angst over de therapie binnenkomen en dan meestal met snelle, goede resultaten weer buiten staan. Quote van patiënt Betty: “Door Dry Needling ben ik snel van mijn hoofdpijn af en kan ik er weer weken tegenaan”.

  Mochten er dus klachten zijn die spier gerelateerd zijn en niet weggaan door rekken, oefenen en masseren, denk dan eens aan een Dry Needling behandeling in onze praktijk. Ik en mijn collega’s staan u graag te woord en geven u advies over de behandelmogelijkheden.

  Laat een reactie achter →

Laat een reactie achter

Cancel reply