• 09 JUN 20
  • 0
  Blog Amelia: Geriatrie fysiotherapie

  Blog Amelia: Geriatrie fysiotherapie

  Mijn naam is Amelia Klein Gunnewiek. Sinds 2016 werkzaam bij Fysiotherapie Wijnhoven-Gierman, een bekende plek voor mij. De eerste stage van de bachelor fysiotherapie in 2015 heb ik hier mogen meedraaien. Na deze stage ben ik vijf maanden naar Zambia geweest om als fysiotherapeut te werken. Een totaal andere wereld die mijn kijk op het leven en mijn werk heeft doen veranderen. Mede om deze reden heb ik gekozen voor een eindstage in de ouderen revalidatie. Een schot in de roos. Werken met ouderen inspireerde mij enorm. Uiteindelijk ben ik teruggekomen bij fysiotherapie Wijnhoven-Gierman, en volg ik sinds 2017 de master geriatrie fysiotherapie. 

  Het imago van geriatrie fysiotherapie

  Geriatrie fysiotherapie heeft een stoffig imago. Wat men vaak hoort is: “wat moeten we toch nog met die oudjes?”. De uitdaging in werken met ouderen ligt op een totaal ander vlak dan alle andere vormen van fysiotherapie. Het gaat om basale zaken als uzelf kunnen redden in huis of nog een keer zelf naar de supermarkt kunnen. Het kan gaan om veilig zelfstandig thuis wonen of nog de energie voelen om naar de bridge club te gaan. Samenvattend; het gaat om kwaliteit van leven. Door naar mensen te luisteren en samen te ontdekken waar de mogelijkheden liggen van die persoon, dat vind ik het leukste dat er is. Ouderen hebben vaker dat ze iets niet meer kunnen. “Het zal wel bij het ouder worden horen”, zeggen ze dan vaak. Door te kijken naar mogelijkheden en soms de kleinste inzichten mee te geven ervaart iemand wat wel nog kan. Dit zorgt voor zulke dankbare momenten. 

  Het doel van geriatrie fysiotherapie

  Geriatrie fysiotherapie is bedoeld voor verschillende ‘soorten’ situaties. Zo kunnen mensen die lichte fysieke beperkingen gaan merken met de leeftijd al een keer langskomen om hierover te spreken. “Is dit normaal?” “Wat kan ik er aan doen zodat het niet verergert?” Vaak is er namelijk nog veel te verbeteren als u op tijd bent. Verder kunt u denken aan mensen met complexe problematieken, veel aandoeningen bij elkaar of problematieken die typisch zijn voor de leeftijd (zoals verminderde spierkracht, dementie, vallen en de ziekte van Parkinson). Zo is gebleken dat voldoende bewegen bij mensen met dementie de achteruitgang kan vertragen. En vallen voorkomen kan worden door de oorzaak van het vallen aan te pakken. Zo vallen veel mensen doordat ze vaak te snel willen, hun loophulpmiddel niet goed gebruiken of snel duizelig zijn. Een geriatrie fysiotherapeut onderzoekt waar het probleem ligt en gaat hiermee aan de slag.

  Intake geriatrie fysiotherapie

  De intake is heel breed opgezet. Ik kijk niet alleen naar de fysieke problemen maar ook naar alle mogelijke andere problemen die de situatie kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan sociale ondersteuning, inzicht in de situatie en hoe iemand zich voelt. Het belangrijkste is de hulpvraag. Wat wil iemand nog? En hoe realistisch is dit? Zo stel ik samen met de persoon een doel op met een behandelplan. Dit is vaak een combinatie van onderdelen die we samen doen tijdens de therapiesessies en wat iemand zelf kan doen in de thuissituatie.

  Samenwerking met andere disciplines

  Als het relevant is voor de hulpvraag, zoek ik contact met andere collega’s. Zowel binnen de praktijk als andere disciplines. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de thuiszorg, diëtist, ergotherapeut, huisarts of praktijkondersteuner. De cliënt moet hier altijd toestemming voor geven. Het is belangrijk dat we als zorgprofessionals met de neus dezelfde kant op staan en zo geen wisselende informatie geven. Daarbij kunnen we elkaar goed aanvullen met ieder zijn expertise. Bij de doelgroep waar ik mee werk is het vaak zo dat het probleem op meerdere vlakken ligt. En daarom is samenwerken heel prettig.

  Een voorbeeld van geriatrie fysiotherapie bij Fysiotherapie Wijnhoven-Gierman

  Een vrouw van 80 jaar komt bij mij. Ze geeft aan onzeker op de been te zijn. Dit zorgt ervoor dat ze amper haar appartement nog uit komt. Terwijl ze nog zo graag wil gaan schilderen iedere maandag middag. Ze woont alleen en heeft weinig familie in de buurt wonen. Ze voelt zich eenzaam en het onzekere gevoel wordt steeds erger. De hulpvraag is: “ik wil weer zelfstandig naar de schildercursus kunnen lopen iedere maandag, zonder dat ik me angstig voel.” Het gaat om 200 meter. In deze situatie zijn er meerdere problemen. Eenzaamheid, onzekerheid, angst en waarschijnlijk verminderde spierkracht en conditie (gezien mevrouw al een hele tijd weinig doet). Alleen door de tijd te nemen voelt ze zich gehoord. Het blijkt dat het niet zelfstandig naar buiten durven de grootste belemmering is. Als ze dat weer kan voelt ze zich minder eenzaam, is ze minder angstig en minder onzeker. 

  Binnen het onderzoek; waar kijk ik naar?

  Mevrouw loopt buiten met rollator en binnen met de stok. Ze heeft af en toe de neiging wat wankel te zijn. Uit testen blijkt dat mevrouw een lichte verstoring in haar balans heeft bij het lopen. Staan zonder steun gaat prima. Daarbij is ze duidelijk verzwakt in de spierkracht van de benen en is ze vaker kortademig. Al deze facetten test ik apart. Daarbij kijk ik wat normaal zou zijn in deze situatie, gezien de aandoeningen (suikerziekte, hartfalen en problemen met de nieren) die ze heeft en haar leeftijd. 

  Hoe ziet een behandeling eruit?

  We gaan aan de slag met een oefenprogramma voor thuis en ik ga met haar iedere week de oefeningen doornemen en samen oefenen we de balans. Door haar zelf te laten oefenen doet ze ook meer vertrouwen op. De oefeningen zijn niet moeilijk en vaak alledaagse dingen zoals opstaan uit de stoel (alleen dan vaker). De diëtist vraag ik om mee te kijken. We gaan namelijk meer bewegen en dit kan invloed hebben de suikerziekte. Na twee maanden loopt mevrouw weer iedere week naar de schildercursus en heeft ze weer vertrouwen in haar eigen kunnen. Dit zorgt er ook voor dat ze weer vaker naar de kerk gaat en soms zelf een klein boodschapje kan doen. De eenzaamheid en de angst zijn voor een groot deel verdwenen. Ik houd nog eens in de zoveel tijd contact met mevrouw om te kijken of het goed blijft gaan. Hierbij benadruk ik altijd dat bij kleine achteruitgang we beter direct kunnen ingrijpen dan dat het te laat is. Dat is veel zwaarder voor het lichaam.

  Plezier in het werk

  Het meeste voldoening haal ik uit de momenten dat mensen weer vertrouwen krijgen. Dat ze zich gehoord en begrepen voelen. Op hun niveau oefenen en daarmee handvatten krijgen voor hun dagelijks leven. Wat ik vaak terug krijg is dat mensen vinden dat ik goed kan luisteren. Dat ze zich begrepen voelen. Dat is het allerbelangrijkste voor mij. Of we uiteindelijk het doel halen of niet om wat voor een reden dan ook. Dan is er in ieder geval gekeken naar de persoon. Sommige mensen kunnen of willen ook niets meer op deze leeftijd. Daar heb ik ook respect voor. 

  Tot slot: een tip!

  Een tip die ik heel belangrijk vind: neem niet te snel genoegen met de problemen die bij het ouder worden horen. Het is belangrijk uzelf in beweging te houden en als dat niet meer lukt vraag hulp. Soms kan door kleine aanpassingen of tips het bewegen een stuk gemakkelijker gaan. Dan voorkomt u grotere problemen als niet meer uw huis uit kunnen.

  Laat een reactie achter →

Laat een reactie achter

Cancel reply