• 18 MEI 20
  • 0
  Blog Marten; claudicatio

  Blog Marten; claudicatio

  Mijn naam is Marten Lammers en ik ben in januari 2018 afgestudeerd als fysiotherapeut aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ik heb mijn afstudeerstage gelopen in Valburg met Edwin en Stefan als begeleiders. Na de opleiding succesvol te hebben afgerond, ben ik begonnen met werken in Valburg en Herveld.

  Specialisatie claudicatio intermittens

  In 2019 heb ik de cursus ‘symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden’ gevolgd bij het ClaudicatioNet, wat nu het Chronisch zorgNet is geworden. Na de cursus heb ik me aangesloten bij het Chronisch zorgNet. Hierdoor zijn de lijntjes met de specialisten in het ziekenhuis kort en kunnen we de patiënten die bekend zijn met  ‘perifeer arterieel vaatlijden’ hoogwaardige zorg bieden.  

  Perifeer arterieel vaatlijden

  Perifeer arterieel vaatlijden (PAV) wordt veroorzaakt door slagaderverkalking . Hierdoor ontstaat er pijn in de kuit-, bovenbeen-, en/of bilspieren tijdens het lopen. Deze pijn zakt weer weg na een tijdje stil staan. Vandaar dat het in de volksmond ook wel ‘etalagebenen ‘ wordt genoemd. Risico factoren op slagaderverkalking zijn:

  • Roken 
  • Te weinig beweging 
  • Ongezonde voeding 
  • Hoge bloeddruk 

  Behandeling bij etalagebenen

  Uit verschillende studies is gebleken dat looptherapie een (kosten)effectieve behandeling is voor patiënten met PAV. Het traject is een intensieve behandelperiode van een jaar waarbij de patiënt de eerste weken 2 tot 3 keer per week op de praktijk komt trainen. Daarna neemt de frequentie geleidelijk af tot 1 keer per maand. Dit betekent dat de patiënt na verloop van tijd meer thuis moet gaan doen. De training bestaat voornamelijk uit looptraining en spierversterkende oefeningen. Daarnaast bestaat de behandeling ook uit een stukje leefstijl begeleiding waarin wordt gekeken hoe we de risicofactoren op slagaderverkalking kunnen verminderen. 

  Resultaat van looptherapie

  In de praktijk zien we prachtige voorbeelden van patiënten die gedurende het traject hun pijnvrije loopafstand erg verbeteren en dat hierdoor de kwaliteit van leven enorm toeneemt.  Het mooie aan het claudicatio traject vind ik dat de patiënt hier zelf enorm hard voor gewerkt heeft. Als therapeut ben je er om de patiënt te begeleiden en te motiveren, maar uiteindelijk moet de patiënt het zelf doen. Je bent dus als patiënt zelf de manager van je eigen traject, hoe meer energie je erin steekt hoe meer resultaat je krijgt!

  neem contact met ons op!

  Heeft u ook last van etalagebenen en wilt u weten wat Marten voor u kan betekenen? Neem dan contact met hem op.

  Laat een reactie achter →

Laat een reactie achter

Cancel reply